Göbü Plajı

Zonguldak merkeze yaklaşık 50-60 km uzaklıkta olan Göbü sahili yazları oldukça aktif kullanılan bir plaja sahiptir. Yoğun kullanımına karşın servis donatıları, çevre düzenlemeleri ve hizmet alanları oldukça yetersizdir. Bölgede yaz ve kış kullanımları arasında büyük yoğunluk farkları olduğu için özellikle kış aylarında bölge ıssız ve bakımsız durumdadır. Ayrıca özellikle kış mevsiminde Karadeniz sularının yükselmesiyle, kıyıyı aşan dalgaların çevredeki birimlere zarar vermesi de önemli bir problem oluşturmaktadır. Tasarıma konu alan yaklaşık 450m uzunluğundaki kıyı şeridini kapsamaktadır. Bu bağlamda Göbü geneli için yapılmış olan imar planına da uygun olarak bazı yeni düzenlemeler önerilmiştir. Tasarımda öncelikle kumsal ve rekreasyon alanlarının, dalganın kumsalı aşması probleminden dolayı farklı kotlarda, farklı işlevlere ayrılmış teraslarla ve taş setlerle kademelenerek ilişki kurması kararı alınmıştır. Bununla birlikte güneşlenme terasları, duş alma alanları, açık oturma terasları, kumsal boyunca uzanan, farklı kotlarda ve boyutlarda çeşitlilik gösteren plajın aktif kullanımını destekleyici alanlar oluşmuştur. Bu alanlara hizmet veren diğer servis alanları (wc/duş, soyunma kabinleri, büfe, kafeterya) görece üst kota yerleştirilmiştir. Büfe, kafeterya gibi büyük kapalı alan kullanımı olmayan mekanlar için geniş ahşap örtülerle gölge alanlar oluşturulmuştur. Plaj boyunca kullanıcılara hizmet verecek birçok açık otopark alanı, bisiklet park yeri ayrılmıştır. Plajın dört mevsim kullanımına yönelik yürüyüş yolları, açık spor alanları, çocuk oyun alanları gibi rekreatif kullanımları destekleyici öğeler önerilmiştir.

Proje Ofisi: SCRA Mimarlık
Proje Ekibi: Seden Cinasal, Ramazan Avcı, Merve Şen, Merve Özduman, Dilşad Uzar, Gizem Pekdemir, Aysema Ülke